80 Jaar Vrijheid
80 jaar vrijheid in 80 evenementen
Nu, 80 jaar later, maken wij ons op om deze oorlogstijd weer op passende wijze in herinnering te brengen. In de komende maanden en jaren worden meer dan 80 evenementen georganiseerd, die elk een facet van vrijheid belichten. Deze herdenkingen en vieringen zijn niet alleen momenten van reflectie en herinnering, maar ook van verbinding en hoop voor de toekomst.
De bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen
Al vroeg in 1941 hadden de Duitsers het bange vermoeden dat er ooit een invasie zou komen op de kust van West Europa. Dat was ook de reden dat een begin werd gemaakt met de aanleg van een enorm verdedigingsnetwerk aan de westkust van Denemarken tot aan de Frans-Spaanse grens. De aanleg van de bekende Atlantic Wall hield in; het bouwen van bunkers, het plaatsen van zwaar wapentuig, het op de stranden plaatsen van z.g. Rommelasperges en het aanleggen van mijnenvelden en het instellen van permanente bewaking. Rommel die in 1943 deze verdedigingsgordel ging inspecteren, zag zich genoodzaakt om de verdediging nog verder op te voeren. De uiteindelijke plaats van de totaal onverwachtse invasie, begin juni 1944, was op de kust van Normandië.
De te betalen prijs voor vrijheid
De snelle opmars van het geallieerde leger werd na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 een tijdelijk halt toe geroepen. Zware gevechten werden daarop uitgevochten langs de Nederland-Belgische grens. De Poolse eerste pantserdivisie richtte zich op Oost-Vlaanderen en Oost Zeeuws-Vlaanderen en had dit gebied na zes dagen hevige strijd bevrijd. Het Canadese leger richtte zich echter op West Zeeuws-Vlaanderen en stuitte daarbij op hevige weerstand bij o.a. de twee kanalen in West-Vlaanderen. De prijs die met name West Zeeuws-Vlaanderen voor haar vrijheid moest betalen was enorm. Vele dodelijke slachtoffers waren er die laatste maanden van 1944 te betreuren als gevolg van de alles verwoestende bombardementen in de regio West Zeeuws-Vlaanderen. Vaak onnodig.
80 jaar later
De werkgroep ’80 jaar vrijheid Zeeuws-Vlaanderen’ heeft een uitgebreid en interessant programma rond het thema: “80 jaar vrijheid in 80 evenementen” samengesteld met onder andere herdenkingen, evenementen, lezingen en tentoonstellingen. Download hier het programmaboekje.
Marga Vermue, burgemeester van de gemeente Sluis:
“Het is van groot belang dat we deze herinneringen doorgeven aan de volgende generaties, zodat zij de waarde van vrijheid blijven koesteren en verdedigen. Daarom roep ik iedereen op om deel te nemen aan de evenementen en samen stil te staan bij ons verleden en onze toekomst.”
Bekijk hier de activiteiten
Wij streven ernaar om een zo compleet en actueel mogelijk overzicht van evenementen te presenteren. Echter, de volledigheid van deze informatie is afhankelijk van de mate van invoer van de organisaties zelf. Wij zijn dan ook niet verantwoordelijk voor het ontbreken van bepaalde evenementen.