s
Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Lisa Yde, gastvrouw Nadine De Roo en onze gastheer Steven van Hyfte is brood met lokaal geteelde baktarwe uit de streek van Sint-Laureins.

Sents Turwe brood, 't Steetje, Baab’s desembrood, Polderboerke, … allerlei verschillende broden worden gebakken met lokaal geteelde baktarwe uit onze vruchtbare polders van Sint-Laureins en Zeeuws-Vlaanderen.
De bloem/meel bevat geen verbeteraars noch bewaarstoffen (geen E-nummers). Het meel is afkomstig van pure tarwekorrels die op steen gemalen worden door molenaar Siegfried Baeten. Baab's desembrood wordt gebakken in een stenen houtoven bij Bakker BaaB te Lembeke. Sents Turwe brood en ’t Steetje, wordt gebakken door bakker Tom De Wilde. ’t Steetje is een brood gemaakt met grotendeels Paarse tarwe, die heel heilzaam is, geteeld door ‘Het Waterland’ Turwe is het Meetjesland’s dialect voor tarwe. Dit is een samenwerking tussen Boer Tim van Waterland-Oudeman en Boer Steven uit Sint-Jan-in-Eremo. Er wordt gewerkt met tarwe van 2 producenten en 2 verschillende tarwevariëteiten om de risico’s op moeilijke teeltjaren te spreiden.

Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Tess Cornelius is Middeleeuws feestbrood.

Bij bakkerij Sint-Paulus in zowel Sluis als Brugge maken ze deze prachtige creatie van Middeleeuws feestbrood van de Verdwenen Zwinhavens. Zelfs in de Middeleeuwen waren ze zich al bewust van wat de archeologische bodem te bieden heeft. Op basis van een hele resem van toen al gebruikte vruchten en kruiden, is het brood gemaakt.
De volgende Middeleeuwse ingrediënten zijn hiervoor gebruikt: Poer, Fighen, Honichs en Zeem. De creatie is te proeven in de winkels van Bakkerij Sint-Paulus in Sluis en in Brugge.

Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Saskia Klooster is het brood van de Groene polderwinkel.

Tarwe van eigen teelt van het boerenbedrijf Herman Dekker, gemalen in de molen van Schoondijke en gebakken in de buurt.

Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Sabine Vandermoere is het Masteluinbrood van Bakkerij Philippe in Westkapelle. Het brood verwijst naar de Verdwenen Zwinhavens.

De masteluin is misschien wel het bekendste broodtype uit de middeleeuwen. Het brood kwam voor in heel Europa. Masteluin was een gemengd broodtype dat vrijwel altijd gemaakt werd van tarwe en rogge samen, hoewel enkele uitzonderingen van gebruik van ander graan ook bekend zijn. Voor het verkrijgen van het tarwe-roggemengsel werden de meelsoorten niet slechts gemengd, maar samen verbouwd. Beide granen werden op één akker ingezaaid en tegelijkertijd geoogst. Ze werden vervolgens samen tot meel gemalen en verwerkt tot brood. Met deze teelttechniek werden risico’s van bijvoorbeeld ziekten en weersinvloeden gespreid. Mislukte de ene graansoort, dan stond waarschijnlijk nog de andere op de akker (Bron: Manon Henze - Eetverleden). Het Masteluinbrood van Bakkerij Philippe is gemaakt van tarwe uit de Zwinpolders.
Contact info
Brood