s
Het favoriete plekje van onze gastheer Kees Verdonk en gastvrouw Sylvie Bryninckx is het Leopold -en Schipdonkkanaal dat over Belgisch grondgebied loopt maar flirt met de Nederlandse grens.

In 1830 scheidde België zich af van de Nederlanden. Dit ging niet zonder slag of stoot. De Nederlandse regering besloot onder andere als tegenmaatregel alle sluizen van de afwaterende kanalen richting Nederland af te sluiten. De polders ten noorden van Bassevelde konden hun water niet kwijt waardoor oogsten en ook volksgezondheid in gevaar kwamen.
De pastoor van Middelburg, tevens volksvertegenwoordiger heeft ervoor gezorgd dat tussen 1843 en 1854 het Leopoldkanaal werd gegraven. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het kanaal van Zeebrugge tot Zelzate zou lopen maar verder dan Boekhoute is men niet gekomen. Wat later in de tijd, omstreeks 1920, toen de verhouding met Nederland was genormaliseerd is het Isabellakanaal gegraven waardoor de polders weer via de Braakman op de Westerschelde konden afwateren.

Het Schipdonkkanaal is als afleidingskanaal van de Leie aangelegd tussen Zeebrugge en Deinze tussen 1846 en 1860 teneinde te voorkomen dat het sterk vervuilde water van de vlasindustrie door Gent stroomde. De bijnaam van het Schipdonkkanaal is dan ook de Stinker. Het Leopoldkanaal met het heldere polderwater wordt de Blinker genoemd.

Tijdens W.O.I fungeerde het Leopoldkanaal als grens met het neutrale Nederland en was onderdeel van de Hollandstellung. Aan het eind van W.O.II is er in het kader van Operatie Switch Back hevig gevochten, met name in het gebied rondom Maldegem-Eede, Moerkerke en Sint-Laureins.

Loop van de kanalen
Het Leopoldkanaal loopt van de polders ten noorden van Boekhoute, langs de grens met Nederland, via Watervliet, Sint-Jan-In-Eremo en Sint-Laureins. Komt in Strobrugge samen met het Schipdonkkanaal en mondt via Moerkerke, Damme en Oostkerke ter hoogte van Zeebrugge uit in de Noordzee.

Het Schipdonkkanaal loopt vanaf Deinze, Nevele, Merendree, Zomergem, Balgerhoeke naar Strobrugge om vervolgens samen met het Leopoldkanaal richting Zeebrugge in de zee uit te monden.

De totale lengte van het Leopoldkanaal bedraagt 46 kilometer waarvan de laatste 20 kilometer samen met het Schipdonkkanaal.
Het Schipdonkkanaal is 56 kilometer lang waarvan de laatste 20 kilometer samen met het Leopoldkanaal.

Op ontdekking langs het Schipdonkkanaal
De Toeristische Raad van Sint-Laureins heeft samen met het Plattelandscentrum Meetjesland een project uitgewerkt waar je op een originele manier ‘anders dan anders’ naar het mooie dorp kijkt. Dat kan via een kajaktocht, een luisterroute en via geocaching.
De kajaktocht brengt je vanaf de Celiebrug via het Schipdonkkanaal tot aan de Rapenbrug, Strobrug, Paddepoele of voor de echte fervente kajakkers tot in Damme. Onderweg zijn er ook mogelijkheden om te picknicken.
Kajak en picknick kunnen geboekt worden via de website van de gemeente Sint-Laureins onder de rubriek Toerisme. Zie link hiernaast.
Contact info
Het Leopold -en Schipdonkkanaal