s
Het favoriete plekje van gastvrouwen Marlies van Damme, An De Vilder en Angelique Basting is het Belfort in Sluis.

Het Belfort van Sluis is het enige Belfort in Nederland en is gebouwd tussen 1386 en 1393.
Het werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en herbouwd in 1950.

Het Belfort is oorspronkelijk een stadsgebouw waar van alles gebeurde: feesten en partijen, ontvangsten, huwelijken (Philips de Goede met Isabella van Portugal), rechtspraak en handel en het diende tevens als gevangenis.

Een Belfort heeft als kenmerk een vierkante toren met 4 torentjes en de hoogte van het gebouw werd destijds bepaald door de grootte van de stad (het aantal inwoners). Als je 91 trappen loopt kom je op de 32 meter hoge toren en heb je een prachtig uitzicht over Sluis en omstreken en vergeet zeker niet het carillon met 42 klokken dat iedere zondag bespeeld wordt.

De Raadskelder werd vroeger gebruikt als wapenopslag, vleeshal voor het keuren van vlees en visnetten werden er gedroogd. Vandaag de dag zijn er wisselende exposities en vind je er de oude gevangenis met pijnbank.

De Raadszaal werd vroeger en nu gebruikt voor vergaderingen van de gemeenteraad, het ontvangen van hoge gasten en huwelijken.
Er is ook een prachtig vierschaarhek wat diende als afscheiding bij de rechtspraak; het volk stond achter het hek om het vonnis aan te horen.

Op de 2 de verdieping is er een museum over de geschiedenis van Sluis. De 3e verdieping is volledig gewijd aan de beroemdste Sluizenaar, Johan Hendrik van Dale, de grondlegger van het woordenboek. Je komt er spelenderwijs allerlei feiten te weten over woorden, taal en dialecten.
Contact info
Museum Het Belfort
Groote Markt 1 SLUIS