s
Het favoriete streekproduct van onze gastheer Willy van Zandweghe is de ingelegde paling.

De gemeente Sint-Laureins pakt graag uit met de ingelegde paling uit de kreken, een gastronomisch stukje erfgoed. Het is erkend als een streekproduct. Om die erkenning te krijgen, hebben de lokale koks het traditioneel recept opgezocht en vervolgens een flyer met het recept en achtergrondinformatie opgemaakt. Aan de Palingbelevingsplek, gelegen in de Sint-Jansstraat ter hoogte van het Leopoldskanaal vertelt Pier de Peurder over het leven van de paling. Er wordt zelfs een heus palinglied gezongen. Als kers op de taart is de ‘Orde van de Sentse paling’ in het leven geroepen. Op evenementen zijn enkele leden van de orde in kostuum aanwezig om de ingelegde paling voor te stellen. Bij bijna alle restaurants in groot Sint-Laureins staat paling op de menu. Paling in het groen en paling op Sentse wijze zijn voor velen de favorieten.

Het favoriete streekproduct van onze gastheer Rigobert Martens is Paling in 't groen.

Paling is sinds lang een vis die zich thuis voelde in de vele kreken, immers destijds zijn die gevormd door de vele inundaties van de zee.
De paling komt bij ons voor in zoet water, maar is een gast vanuit de Caraïben, waar hij naar de Saragossazee toe zwemt om er te baren en vele kleine visjes ‘glasaaltjes’ genoemd voortbrengt in het zoute zeewater. Daarna maken zij een tocht van duizenden kilometer om in Europa aan te komen en zich verder te ontwikkelen in zoet water. Een wonderlijke, slanke en zeer unieke vis waar we nog niet alle details van kennen. Maar laat dat geheimzinnige zomaar blijven. We genieten van paling in ‘t groen, zowel in de groene stille natuur van onze streek en het groen op ons bord.

Het favoriete streekproduct van onze gastheer Norbert De Coster is gerookte paling.

Na een verblijf in een pekelbad met zeezout worden de palingen aan de lucht gedroogd waarna ze subtiel gerookt worden boven eikenhout, waaraan kruiden en specerijen toegevoegd worden.

De stevige structuur van de paling past uitstekend bij tal van koude en warme bereidingen. Ook zeer lekker op toast met een snuifje zwarte peper, bij een veldslasoepje of een slaatje van rucola, appel en zure room.
Daarbij smaakt ook een fris “Sents” jeneverke! Santé!

Contact info
Paling