s
Het favoriete plekje van onze gastvrouwen Elly Meijers en Veronique Schelbergen is de Verdronken Zwarte Polder.
Elly geeft er graag rondleidingen als gids en Veronique gaat er graag op zoek naar haaientanden.

Geschiedenis van de Verdronken Zwarte Polder
De Zwarte Polder (120 ha) is aangelegd in 1623 en genoemd naar het Zwarte Gat. Het Zwarte Gat was reeds in de middeleeuwen een zeearm in West-Zeeuws-Vlaanderen, gelegen tussen het eiland van Groede en het eiland van Cadzand. Door een dijkdoorbraak in 1802 is de Zwarte Polder onder water gelopen en is er een sluftergebied ontstaan.

Natuur
De Verdronken Zwarte Polder bestaat uit veel verschillende soorten landschapstypes. De overgangen van zand naar klei en van zout naar zoet maken dat er veel plantensoorten groeien. In het duin staan vlier, meidoorn, sleedoorn, duindoorn en diverse rozen. Hier broeden zangvogels als nachtegaal en roodborsttapuit.
In de zeereep groeien blauwe zeedistel, zeevenkel en strandbiet. De schorren zijn ontstaan door in- en uitstromende zeewater. Dit heeft gezorgd voor geulen in de voormalige akkers en er werd klei en slib afgezet. De wind zorgde ervoor dat de restanten van de dijk overstoven werden door zand. Zo zijn de duinen aan de zeezijde ontstaan.
Via de slufter, de opening in de duinenrij, komt de zee nog steeds het gebied binnen en zo stromen vele kubieke meters zand het gebied in en hoogt het schor hierdoor in snel tempo op. Dit zorgt ervoor dat het gebied nog zelden volledig overstroomt. In het schorgebied broeden onder andere tureluur, bontbekplevier, scholekster en bergeend. Naast de bekende schorplanten als lamsoor, zulte en zeekraal groeien er planten als het laksteeltje en strandduizendguldenkruid.

Feiten en Weetjes over haaientanden
- In de Noordzee leven wel tien soorten haaien, van kleine hondshaaitjes tot reuzenhaaien. Vroeger had je hier ook nog de Megalodon.
- Haaien hebben zes rijen tanden en wisselen om de paar weken, tot wel 30.000 tanden in hun hele leven.
- Haaien eten grote vissen, krabben en plankton.
- Reuzenhaaien hebben geen tanden.

Recreatie
Door het duingebied lopen diverse ruiter- en wandelpaadjes. En om droge voeten te houden lopen er door het schorrengebied vlonderpaden, waar je gedurende de zomermaanden en bij hoog water met de kinderen krabben kunt vangen.
Contact info
Verdronken Zwarte Polder