Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Soan Lan Le is de vlierbloesem.
Soan deelt graag met jullie haar recept van zelfbereide vlierbloesemsiroop en koekjes met meel van de molen van Zuidzande.
Cava met vlierbloesemsiroop
Ingrediënten:
- 30/40 vlierbloesemschermen
- 500 gram bruine basterdsuiker
- 500 gram witte kristalsuiker
- 3 biologische citroenen
- 1 liter water
- 30 gram citroenzuur of wijnsteenzuur (te koop bij apotheek of drogist)
Bereiding:
De, bij droog weer geoogste bloemen, afknippen en in een grote pot doen. Bestrooien met suiker en de schijfjes citroen er bovenop leggen.
Koken water toevoegen en goed omroeren.
Vier dagen laten staan, af en toe omroeren.
Vervolgens alles door een natte doek gieten die je in een vergiet legt.
Het citroenzuur in een beetje kokend water oplossen, laten afkoelen en vermengen met de siroop. Flessen schoonmaken met kokend water en de siroop in de flessen gieten.
Als je het nog te zoet vindt kan je iets meer citroenzuur gebruiken.
Serveertip:
Een scheutje vlierbloesemsiroop in een glas cava of een glas bruiswater.
Mueslikoekjes van de molen van Zuidzande
Ingrediënten:
- 150 gram muesli
- 100 gram boter
- 1 eidooier
- 1 mespunt zout
- 125 gram kokosbloesemsuiker ( kan ook met lichte basterdsuiker)
- 10 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels melk
- 1 eetlepel geraspte citroenschil van een bio citroen
Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden of op stand 3. Bestrijk de bakplaat heel dun met boter of gebruik een vel bakpapier.
Smelt de boter en roer deze met de eidooier en het zout tot room. Voeg de overige ingrediënten toe en meng er een gelijkmatig deeg van.
Leg met behulp van twee theelepels kleine bergjes deeg op de bakplaat. Zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen.
Laat de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin bakken. Afkoelen en vervolgens voorzichtig losmaken van de bakplaat en verder laten afkoelen op een rooster.
Als de koekjes afgekoeld zijn kunnen ze bewaard worden in een luchtdichte trommel.
Soan deelt graag met jullie haar recept van zelfbereide vlierbloesemsiroop en koekjes met meel van de molen van Zuidzande.
Cava met vlierbloesemsiroop
Ingrediënten:
- 30/40 vlierbloesemschermen
- 500 gram bruine basterdsuiker
- 500 gram witte kristalsuiker
- 3 biologische citroenen
- 1 liter water
- 30 gram citroenzuur of wijnsteenzuur (te koop bij apotheek of drogist)
Bereiding:
De, bij droog weer geoogste bloemen, afknippen en in een grote pot doen. Bestrooien met suiker en de schijfjes citroen er bovenop leggen.
Koken water toevoegen en goed omroeren.
Vier dagen laten staan, af en toe omroeren.
Vervolgens alles door een natte doek gieten die je in een vergiet legt.
Het citroenzuur in een beetje kokend water oplossen, laten afkoelen en vermengen met de siroop. Flessen schoonmaken met kokend water en de siroop in de flessen gieten.
Als je het nog te zoet vindt kan je iets meer citroenzuur gebruiken.
Serveertip:
Een scheutje vlierbloesemsiroop in een glas cava of een glas bruiswater.
Mueslikoekjes van de molen van Zuidzande
Ingrediënten:
- 150 gram muesli
- 100 gram boter
- 1 eidooier
- 1 mespunt zout
- 125 gram kokosbloesemsuiker ( kan ook met lichte basterdsuiker)
- 10 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels melk
- 1 eetlepel geraspte citroenschil van een bio citroen
Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden of op stand 3. Bestrijk de bakplaat heel dun met boter of gebruik een vel bakpapier.
Smelt de boter en roer deze met de eidooier en het zout tot room. Voeg de overige ingrediënten toe en meng er een gelijkmatig deeg van.
Leg met behulp van twee theelepels kleine bergjes deeg op de bakplaat. Zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen.
Laat de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin bakken. Afkoelen en vervolgens voorzichtig losmaken van de bakplaat en verder laten afkoelen op een rooster.
Als de koekjes afgekoeld zijn kunnen ze bewaard worden in een luchtdichte trommel.