s
Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Deborah Ghys is zeekraal.

Deze zachte, knapperige, lichtzoute zeegroente is voor iedereen verrassend. Zeeuwen kennen de groente al langer, vooral in combinatie met vis. Zeekraal is een pioniersplant, ze is als geen ander bestand tegen zoute omstandigheden. De plant neemt zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak. Je kunt zeekraal het beste in de koelkast bewaren.

Deborah deelt graag haar favoriete recept van scones met zeekraal.

Benodigdheden:
- 50g zeekraal, klein gesneden
- 100g zachte boter
- 250g zelfrijzend bakmeel
- Snuifje zout
- 75g gemalen oude kaas
- 1 ei
- 2 el zure room, karnemelk of volle kwark

Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C.
Roerbak de zeekraal kort in een beetje van de boter. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg zout toe. Vervolgens boter, zeekraal en geraspte kaas. Met de handen het deeg verkruimelen. Bewaar de helft van het ei voor het bestrijken van de scones, doe de rest van het ei in een kom, klop dit los en doe er de 2 eetlepels zuivel bij. Kneed dat door het deeg tot het een soepele bal geworden is en niet meer aan de handen plakt. Wanneer het deeg te droog is kan er nog een eetlepel zuivel toegevoegd worden.
Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 1 ½ cm dik. Steek dan rondjes uit met een glas of steker, het deeg moet zo min mogelijk gekneed of ingedrukt worden anders rijzen de scones niet . Leg de scones op een met beboterd bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze dun met het overgebleven ei. Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar. Zeekraal kan vervangen worden door bijvoorbeeld fijngesneden prei, venkel of pittige rucola.

Contact info
Zeekraal