Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Karin Boerman is het Zeeuwse spek.
Zeeuws spek is een Zeeuws streekgerecht. Oorspronkelijk gaven Zeeuwse slagers dit buikspek een rooksmaak door de huid met stro schoon (haarvrij) te branden. Later werd een stuk doorregen buikspek zachtjes gaargekookt met zout, peper, laurier en andere kruiden en specerijen. Langzaam is dat veranderd naar een versie die geroosterd of gegrild wordt. Tegenwoordig worden er ook veel andere kruiden of smaakmakers gebruikt zoals sojasaus of ketjap manis, mosterd, knoflook, ui, paprikapoeder etc. Het is echt zo’n gerecht geworden waar iedereen zijn eigen draai aan heeft gegeven.
Het ouderwetse Zeeuws spek werd gegeten op bruinbrood zonder boter en met mosterd. Zeeuws spek wordt tegenwoordig gegeten als borrelhapje, broodbeleg of als vleesgerecht bij bijvoorbeeld hutspot.
Zeeuws spek is heerlijk bij een andijviestamppot.
Zeeuws spek is een Zeeuws streekgerecht. Oorspronkelijk gaven Zeeuwse slagers dit buikspek een rooksmaak door de huid met stro schoon (haarvrij) te branden. Later werd een stuk doorregen buikspek zachtjes gaargekookt met zout, peper, laurier en andere kruiden en specerijen. Langzaam is dat veranderd naar een versie die geroosterd of gegrild wordt. Tegenwoordig worden er ook veel andere kruiden of smaakmakers gebruikt zoals sojasaus of ketjap manis, mosterd, knoflook, ui, paprikapoeder etc. Het is echt zo’n gerecht geworden waar iedereen zijn eigen draai aan heeft gegeven.
Het ouderwetse Zeeuws spek werd gegeten op bruinbrood zonder boter en met mosterd. Zeeuws spek wordt tegenwoordig gegeten als borrelhapje, broodbeleg of als vleesgerecht bij bijvoorbeeld hutspot.
Zeeuws spek is heerlijk bij een andijviestamppot.