s
Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Monique Depourcq is de Zeeuwse bolus.

De Bolus ook wel Jikkemiene of Draoier genoemd is een typisch Zeeuwse lekkernij.

Wat is zijn geschiedenis?
In de 16de eeuw was er veel handel via schepen. Hierdoor kwamen niet alleen goederen maar ook mensen met hun culturen en gebruiken naar Zeeland. Zo ook Joden die Spanje en Portugal ontvluchtten aan het einde van de 16e eeuw omdat ze door het nieuwe katholieke gezag werden vervolgd. Zij trokken naar steden in Europa zoals Amsterdam, Antwerpen en Middelburg.
De eerste bolussen duiken op in de 17e eeuw in Middelburg. De naam is te danken aan het Spaanse woord “Bollo” wat staat voor “fijn gebak”.
Het recept is in de loop der tijden veranderd en ook geeft elke bakker er zijn eigen “draai” aan gegeven. De basis is een luxe wit brooddeeg met basterdsuiker en specerijen, rustig gerezen, 9 keer gerold en plakkerig gebakken. Vaak wordt de bolus geserveerd met de onderkant (donkere zijde) naar boven.
In de tweede wereldoorlog waren specerijen schaars. Kaneel werd weggelaten en er werd minder of een andere soort zoetstof gebruikt bij de bereiding van de bolussen. Na de oorlog werden ze rijkelijk met boter besmeerd als teken van welvaart.

Bolusrecept:

Ingrediënten voor ongeveer 10 stuks:

Voor het deeg:
• 500 g bloem
• 15 g kristalsuiker
• 0.5 ei
• 10 g zout
• 50 g verse gist
• 215 ml water
• 50 ml melk
• 25 g roomboter

Voor het suikermengsel:
• 250 g donkerbruine basterdsuiker
• 4 el kaneelpoeder

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 225 ºC.
- Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de boter.
- Kneed 6 minuten met de hand of in de machine en voeg de laatste 4 minuten de boter toe en kneed goed door.
- Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram en laat circa 20 minuten rusten.
- Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm.
- Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal.
- Bestrijk de streng met een beetje water en rol het deeg door het suikermengsel.
- Draai er een bolus van.
- Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat. Laat de bolussen nog even 5 minuten rijzen en bak de bolussen in 7 minuten af. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze onmiddellijk omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen.



Contact info
Zeeuwse bolus