s
Grand Café El Molino
15-11-2021
Interview van 15 november 2021

Als je de monumentale Hulster Molen van Schoondijke binnenstapt, word je meteen overvallen door het panorama op de Molenkreek. Je wordt er als het ware naartoe gezogen. Om bij het grote raam in het hart van het grandcafé te komen, loop je onder de molen door. Vroeger reden hier paard en wagen om meel op te laden.

Napoleon
Het molenerf dateert uit 1600, de molen zelf is sinds 1812 in het bezit van de familie De Hulster. Robert: “De molen is door de familie aan mijn moederskant aangekocht via een kaarsveiling, uit naam van Napoleon, in Eeklo. Bij een kaarsveilig mag je bieden zolang de kaars brand. Het laatste bod voordat de kaars dooft, is geldig. Schitterend verhaal toch!” Elke hoekje en gaatje van het erf vertelt zijn eigen verhaal. In El Molino zijn dan ook veel herinneringen en foto's van vroeger te vinden. “Een plaquette van het Royal Canadian Legion herinnert twee Canadese piloten die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.”

Molenaar in opleiding
Anno 2021 voegt de zesde én zevende generatie een nieuw verhaal toe. Robert: “De inrichting is volledig verzorgd door mijn vrouw Tine. Door de jaren heen hebben we, met in ons achterhoofd dit plan, oude bouwmaterialen en unieke interieurstukken verzameld. Zoon Jason en dochter Megan runnen het grandcafé. Als zevende generatie volgt Jason daarnaast de opleiding tot molenaar. Als de wieken waaien, maken we meel wat door de lokale Bakkerij Willemsen wordt verwerkt in ons brood en Het Zeeuws Zoetje maakt er overheerlijke appeltaart van. En natuurlijk kun je het meel ook bij ons kopen om thuis pannenkoeken te bakken. Het grandcafé is een heerlijke plek voor de lunch of borrel en is bovendien een fantastische locatie om te trouwen, feesten of vergaderen. We bieden een totaalplaatje, want het hele landgoed, inclusief de suites van Guesthouse Ensenada, kan gehuurd worden.”
Contact info
Grand Café El Molino
Lange Heerenstraat 71 SCHOONDIJKE
Volg ons

Anderen bekeken ook:

Sold Antiques
Sold Antiques
De Houttuynen
De Houttuynen
B&B de Weegbrug
B&B de Weegbrug