s
Het favoriete plekje van onze gastheer Norbert De Coster is de Palingbelevingsplek in Sint-Jan-In-Eremo.

De gemeente Sint-Laureins profileert zich als een stiltegebied én een donkerte gebied (dark sky park), want hier vind je werkelijk nog heel wat stilteplekjes. Met die stilteplekjes wordt zorgvuldig omgegaan. Immers, als ze té bekend worden gemaakt, is het gedaan met de stilte en de rust. Elke toeristisch ondernemer in de omgeving van Sint-Laureins kent wel een paar stilteplekjes. Deze worden alleen doorgegeven aan gasten van wie wordt gedacht dat ze er interesse in hebben…

Door enkele bekende plekjes in de kijker te zetten, kunnen de stilteplekken bewaard blijven. Eén van die bekendere plekken is de Palingbelevingsplek aan de Oostpolderkreek.

De Palingbelevingsplek staat bekend om de knusheid (ingesloten tussen het Leopoldkanaal en de Oostpolderkreek én een bosje), de aanwezigheid van een platbodem, een schuilhut met mogelijkheid om te picknicken aan de oevers van de kreek, een fotokader met zicht op de kathedraal van het Noorden in Watervliet, een fotogenieke steiger die je een instant vakantiegevoel bezorgt en waarop je wandelt op het water. Bovendien kun je er uitleg lezen over de paling, zijn habitat en het unieke leven van dit bijzondere dier. Op de Palingbelevingsplek valt heel wat te ontdekken en te beleven.

Pier de Peurder
Tijdens een gevarieerde vertelling maken de bezoekers op een ludieke en leerrijke manier kennis met onze Meetjeslandse palingvangst en haar verleden.
Nog nooit gehoord van ‘peuren’, ‘polszakken’, ‘pandarmes’ en ‘pensers’? Na een bezoekje keer je ongetwijfeld met een rijkere woordenschat en kennis huiswaarts. Maar het blijft niet bij uitleg alleen. Zo zien de bezoekers met eigen ogen hoe de palingvangst in elkaar zit. Er wordt gedemonstreerd met fuiken, platbodem en peurbak.
Op de tonen van het Sentse palinglied (samenzang!) en het nuttigen van een kleine degustatie wordt er afgesloten.

Interesse in een ontmoeting met Pier de Peurder? Stuur dan een mail naar dienstvrijetijd@sint-laureins.be.
Contact info
Palingbelevingsplek
Oostpolderkreek SINT-JAN-IN-EREMO