s
Het favoriete plekje van gastheer Eddy Matthys is Sint-Jan-in-Eremo

Sint Jan in Eremo, in de volksmond Tsjien Tsjan, is een dorp in het oosten van de zwinregio en is één van de deelgemeenten van Sint-Laureins. Dit kleine dorp telt slechts 150 inwoners maar heeft op toeristisch vlak heel veel te bieden.

Sint-Jan-de-doperkerk
Het pittoreske en ietwat eenzame éénbeukige Sint-Jan-de-Doperkerkje (1682) is een beschermd monument sinds 1975. Het gebouw heeft een mooi rococo-interieur en werd gerenoveerd in 1984. Sint-Jan-in-Eremo was vroeger een van de drukst bezochte bedevaartsoorden van het Meetjesland.

De Kreken
Typisch voor Sint-Jan-in-Eremo zijn de vijf kreken: Bentillekreek, Boerekreek, Mesurekreek, Oostpolderkreek en Roeselarekreek. Dit krekengebied was ooit het mekka van de paling. Ook vandaag vind je hier nog gespecialiseerde palinghuizen terug. Kenmerkend ook voor het landschap hier zijn de verschillende dijken, waaronder de vroeger belangrijke Graafjansdijk (1404). De naam werd ontleend aan Bourgondische hertog Jan zonder Vrees. De Oostpolderkreek is momenteel de meest fotogenieke kreek, aangezien een prachtige steiger is aangelegd in de kreek. Daar is ook de Palingbelevingsplek. De Boerekreek is de grootste kreek (39 ha) en vroeger bekend voor de vele watersport. Nu kan er nog steeds gevist worden, een ander deel van de kreek is natuurreservaat.

Paling
Paling heeft Sint-Jan-in-Eremo steeds een gezicht gegeven. Momenteel is er nog altijd de palingbeleefplaats en restaurant Polderzicht; dit is nog het enige palinghuis en tevens de enige producent van het Vlaamse streekproduct “Ingelegde paling uit de kreken".

Leopoldskanaal
Dit afwateringskanaal werd destijds manueel gegraven omdat Nederland, kort na de onafhankelijkheid van België, besloot om alle Belgische afwatering over hun grondgebied tegen te houden. Daardoor liep het krekengebied onder en kwamen ook veel moerasmuggen. Omdat deze muggen dodelijk konden steken, werd het Leopoldskanaal het eerste infrastructuurwerk van het nieuwe België. De nieuwe koning Leopold 1 gaf zijn naam aan dit kanaal, dat afgewerkt was in 1843. Het kanaal loopt van Boekhoute tot Knokke-Heist en is ruim 45 km lang.

Enkele jaren terug werden 3 voetveren aangebracht in Sint-Laureins als toeristische attractiepunten op de vele wandelwegen, die het gebied rijk is.

foto Gerben Steyaert
Contact info
Sint-Jan-in-Eremo