s
Het favoriete plekje van gastvrouwen Monique Depourcq, Chantal Keijmel en Jorina Vercouteren zijn de Vestingwallen van Retranchement.

In de 12- 15de eeuw was het Zwin de toegangspoort tot de machtige handelssteden Brugge, Damme en Sluis. Tijdens de 80-jarige oorlog (1568- 1648), werd er langs het Zwin een verschansing of versterking aangelegd door Prins Maurits. Retranchement is het Franse woord voor verschansing of bolwerk in de vorm van een aarden wal zonder vaste vorm. Deze versterking, gebouwd tussen 1621 en 1648, bestond uit 2 forten (Fort Oranje in het noorden en Fort Nassau in het zuiden, slechts op 1 km afstand van elkaar) en 3 bastions, alles met elkaar verbonden door een omwalling. Het kreeg de naam Cadsandria.
Nadat Retranchement zijn militaire functie verloor, werd het een dorp. Het Zwin is in 1873 bijna helemaal ingepolderd. Het noordelijke Oranje bastion van Retranchement was in 1682 reeds door de zee verwoest, maar verder behoort Retranchement tot de best bewaarde vestingwerken in ons land. Er is een schitterend wandelpad rond -en op de vestingwerken, waarlangs men het zuidelijke Fort Nassau passeert met een uitkijkpunt en 2 kanonnen.

Volksverhaal: de mensenbranders
Toen Retranchement nog een militaire functie had, maar ook reeds burgers naast militairen huisvestte, lag er in het water van het Zwin een boot met militairen aan boord. De inwoners van Retranchement hoorden geruchten dat er waarschijnlijk pest aan boord was uitgebroken. De angst was groot dat dit zou overslaan naar de inwoners van het dorp. Ze besloten dat er niets anders op zat dan het schip, vol met militairen al dan niet getroffen door de pest, s ’nachts in brand te steken. Sindsdien hebben de retranchementenaren de bijnaam “mensenbranders".
Contact info
Vestingwallen Retranchement