s
Het favoriete plekje van onze gastvrouw Jill Schelleman zijn de sarcofagen in de Sint-Baafskerk te Aardenburg.

De Sint-Baafskerk in Aardenburg is de oudste kerk van Zeeland. De kerk werd in 959 gesticht door monniken van de Sint-Baafsabdij uit Gent. In het oudste deel van de kerk vind je bouwmateriaal dat vermoedelijk afkomstig is van het Romeinse Castellum uit de jaren 175 tot 270 na Chr.

In het najaar van 1944 is Aardenburg flink beschoten. Ook de kerk raakte daarbij zwaar beschadigd. Tijdens restauratiewerken en graafwerkzaamheden kwamen er sarcofagen uit de 13e en 14e eeuw aan het licht. De beschilderingen op de wanden van de graven zijn heel bijzonder. Deze schilderingen zijn uitingen van het toenmalige christelijke geloof. De sarcofagen zijn bijzonder voor de Zwinstreek en zijn nergens anders gevonden. In 1980 kwamen er tijdens werkzaamheden er op de plaats waar oorspronkelijk de grote Mariakerk heeft gestaan ook nog enkele sarcofagen aan het licht.

Middeleeuwen
Het zegt iets over de welvaart van het gebied in de middeleeuwen. In deze periode bloeiden de handel en nijverheid op. De Zwinhavens van toen zijn vergelijkbaar met de economische centra van nu, zoals de havens van Rotterdam en Antwerpen. Door handel in laken en andere materialen werden kooplui rijk. Wie rijk was en aanzien had werd op een andere manier begraven dan ‘de gewone mensen’. De massa werd begraven in een houten kist. De aanzienlijken in een beschilderde stenen sarcofaag. Een deel van de sarcofagen is gelicht om tentoon te kunnen stellen aan het publiek.

Volksverhalen, interessante weetjes
Uit de restanten van deze graven blijkt dat, op een enkeling na, de meeste mensen met hun gezicht richting het Oosten begraven werden. De achterliggende gedachte is dat de zon in het Oosten opkomt en mensen op deze manier wakker zouden worden van het licht tijdens de wederopstanding. Priesters werden echter met hun gezicht richting het Westen begraven, dus met hun gezicht richting het volk. Zij hadden het licht van God al gezien en je kunt immers geen mensen toespreken als je niet met je gezicht naar ze toe staat.


Contact info
Sarcofagen Sint-Baafskerk
Sint Bavostraat 5 AARDENBURG