Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Shelly Beaufort zijn de bruine bonen.
Zeeland is de bonenprovincie van Nederland.
Van oudsher is Zeeuws-Vlaanderen de bakermat van de bruine boon en kapucijner. Op de klei gedijen ze goed, akkerbouwers bezitten de teeltkennis en lokaal zijn de benodigde oogstmachines voorhanden.
Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant.
Binnen de peul zitten maximaal vijf bonen op een rij. Ze worden in het voorjaar gezaaid en geoogst in september.
Bruine bonen zijn gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer en zijn een prima vervanger voor vlees, vis of ei. Bruine bonen zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine B1, fosfor, ijzer en magnesium. Bovendien zijn ze vetarm en eiwitrijk.
Dat bruine bonen niet alleen in soep of stoofschotels kunnen verwerkt worden bewijst dit lekkere recept voor Chocolade brownies met bruine bonen van Shelly Beaufort:
Benodigdheden:
· 50 gram kokosolie
· 200 gram (gedroogde) bruine bonen
· 1 vanillestokje
· 5 el cacaopoeder
· 3 tl bakpoeder
· 2 eieren
· 100 gram dadels
· 3 el honing
· 50 gram pure chocolade (minimaal 70%)
Bereidingswijze:
- Zet de bonen een nacht in koud water, samen met 1 theelepel bakpoeder om te weken. Kook de bonen daarna gaar (zonder zout) in zo’n 45 minuten. Laat de bruine bonen uitlekken, afkoelen en spoel ze om met water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier.
- Smelt de kokosolie in een pannetje.
- Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
- Doe de bruine bonen, het cacaopoeder, de kokosolie, de rest van het bakpoeder, de eieren, dadels, honing, het merg uit het vanillestokje en een snuf zout in de kom van een keukenmachine en maal alles tot een egaal mengsel.
- Hak de pure chocolade in stukjes en meng deze door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en zet deze in de oven. Bak de brownies in zo'n 40 minuten gaar.
Ook voor onze gastvrouw Christianne De Maertelaere zijn bruine bonen een favoriet streekproduct.
Zij deelt graag haar recept van Hummus op basis van bruine bonen.
Benodigdheden:
- 300 gram gare bruine bonen
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels koolzaadolie
- 3 eetlepels sesampasta (tahini)
- Paprikapoeder
- Komijn
- Korianderpoeder
- Peper en Zout
Bereiding:
- De bonen met een staafmixer pureren tot het een homogene samenstelling heeft.
- De kruiden toevoegen naar eigen smaak.
- De hoeveelheid koolzaadolie aanpassen aan de dikte van de puree. Daarvoor kun je ook deels het kookvocht van de bonen gebruiken.
Hummus kun je eten met dipstokjes, rauwkost, kleine tomaatjes of een toastje…
Voor de variatie kun je kappertjes of citroen toevoegen.
Zeeland is de bonenprovincie van Nederland.
Van oudsher is Zeeuws-Vlaanderen de bakermat van de bruine boon en kapucijner. Op de klei gedijen ze goed, akkerbouwers bezitten de teeltkennis en lokaal zijn de benodigde oogstmachines voorhanden.
Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant.
Binnen de peul zitten maximaal vijf bonen op een rij. Ze worden in het voorjaar gezaaid en geoogst in september.
Bruine bonen zijn gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer en zijn een prima vervanger voor vlees, vis of ei. Bruine bonen zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine B1, fosfor, ijzer en magnesium. Bovendien zijn ze vetarm en eiwitrijk.
Dat bruine bonen niet alleen in soep of stoofschotels kunnen verwerkt worden bewijst dit lekkere recept voor Chocolade brownies met bruine bonen van Shelly Beaufort:
Benodigdheden:
· 50 gram kokosolie
· 200 gram (gedroogde) bruine bonen
· 1 vanillestokje
· 5 el cacaopoeder
· 3 tl bakpoeder
· 2 eieren
· 100 gram dadels
· 3 el honing
· 50 gram pure chocolade (minimaal 70%)
Bereidingswijze:
- Zet de bonen een nacht in koud water, samen met 1 theelepel bakpoeder om te weken. Kook de bonen daarna gaar (zonder zout) in zo’n 45 minuten. Laat de bruine bonen uitlekken, afkoelen en spoel ze om met water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier.
- Smelt de kokosolie in een pannetje.
- Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
- Doe de bruine bonen, het cacaopoeder, de kokosolie, de rest van het bakpoeder, de eieren, dadels, honing, het merg uit het vanillestokje en een snuf zout in de kom van een keukenmachine en maal alles tot een egaal mengsel.
- Hak de pure chocolade in stukjes en meng deze door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en zet deze in de oven. Bak de brownies in zo'n 40 minuten gaar.
Ook voor onze gastvrouw Christianne De Maertelaere zijn bruine bonen een favoriet streekproduct.
Zij deelt graag haar recept van Hummus op basis van bruine bonen.
Benodigdheden:
- 300 gram gare bruine bonen
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels koolzaadolie
- 3 eetlepels sesampasta (tahini)
- Paprikapoeder
- Komijn
- Korianderpoeder
- Peper en Zout
Bereiding:
- De bonen met een staafmixer pureren tot het een homogene samenstelling heeft.
- De kruiden toevoegen naar eigen smaak.
- De hoeveelheid koolzaadolie aanpassen aan de dikte van de puree. Daarvoor kun je ook deels het kookvocht van de bonen gebruiken.
Hummus kun je eten met dipstokjes, rauwkost, kleine tomaatjes of een toastje…
Voor de variatie kun je kappertjes of citroen toevoegen.
Contact info
Bruine Bonen