Het favoriete streekproduct of liever het favoriete item van onze gastvrouw Mathilde Buijsse is de Zeeuwse knop.
De Zeeuwse knoop, ook wel Zeeuws knopje of Zeeuws knoopje genoemd, is een traditioneel streeksieraad uit de provincie Zeeland.
De knoop is vervaardigd van fijn smeedwerk en is sinds de 18e eeuw onderdeel van de Zeeuwse klederdracht.
De Zeeuwse knoop heeft een geschiedenis die teruggaat tot eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel De Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als 'keelknoop'. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was.
Ondertussen vind je de Zeeuwse knop in allerlei toepassingen: zeepjes, snoepjes, koekjes en ook een bakblik.
Mathilde deelt graag het recept van haar cake in de vorm van een Zeeuwse knop.
Benodigdheden:
- 200 gram zachte boter
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 400 gram bloem.
Bereiding:
- Vet het knoopbakblik in met boter doe er 2/3 beslag in.
- Smeer er voorzichtig kweeperengelei overheen. Schep de rest van het deeg er bovenop en strijk dat glad zodat de gelei bedekt is.
- Bak de cake in 45 minuten gaar in een oven van 180 graden.
De Zeeuwse knoop, ook wel Zeeuws knopje of Zeeuws knoopje genoemd, is een traditioneel streeksieraad uit de provincie Zeeland.
De knoop is vervaardigd van fijn smeedwerk en is sinds de 18e eeuw onderdeel van de Zeeuwse klederdracht.
De Zeeuwse knoop heeft een geschiedenis die teruggaat tot eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel De Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als 'keelknoop'. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was.
Ondertussen vind je de Zeeuwse knop in allerlei toepassingen: zeepjes, snoepjes, koekjes en ook een bakblik.
Mathilde deelt graag het recept van haar cake in de vorm van een Zeeuwse knop.
Benodigdheden:
- 200 gram zachte boter
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 400 gram bloem.
Bereiding:
- Vet het knoopbakblik in met boter doe er 2/3 beslag in.
- Smeer er voorzichtig kweeperengelei overheen. Schep de rest van het deeg er bovenop en strijk dat glad zodat de gelei bedekt is.
- Bak de cake in 45 minuten gaar in een oven van 180 graden.
Contact info
De Zeeuwse knop
Groene weg 1 ZEEUWS-VLAANDEREN