s
Het favoriete plekje van onze gastvrouw Anneke Verhelst is de Passageule-Linie.

Staats-Spaanse Linies:
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) lag Zeeuws-Vlaanderen in de vuurlinie van de Staatse en Spaanse troepen. De strijdende partijen (de Noordelijke Nederlanden versus de Spaanse kroon) verschansten zich tegenover elkaar, achter hun aarden forten en langgerekte liniedijken. Steden in de frontlinie werden versterkt met stevige wallen en brede grachten. Overblijfselen van militaire verdedigingswerken uit die tijd worden de Staats-Spaanse Linies genoemd. Soms heel herkenbaar, soms niet meer dan een haakse bocht in de weg of een schijnbaar misplaatste verhoging in het vlakke landschap van Zeeuws-Vlaanderen.
Het zijn de stille getuigen van een woelige strijd. Van deze versterkingen zijn met name De Munte en de Jonkvrouwschans nog terug te vinden in het landschap, terwijl Klein Turkeye is blijven voortbestaan als de buurtschap Turkeye, tussen Waterlandkerkje en IJzendijke.

De Passageule-Linie is een onderdeel van de Staats-Spaanse Linies. Ten noorden van de Passageule werd door de Staatsen aan het begin van de 17e eeuw een linie van forten en schansen aangelegd om zich te beschermen tegen Spaanse aanvallen. De Passageule-Linie is nog steeds in het landschap te herkennen door de goed geconserveerde dijken en kreekrestanten.
Contact info
Passageule-Linie