s
Het favoriete plekje van onze gastvrouw Lieselot Scheerlinck is Park 58 te Knokke-Heist.

Park 58 is een mooi duingebied bestaande uit een gedeelte originele duingebieden met interessante flora zoals duingraslanden en duinstruweel. Ondanks dat het een relatief klein duingebied is, blijft het wel één van de meest onontdekte floristische pareltjes van de Belgische Kust.

"Park 58” is een wat ongewone naam voor een park. Het park is vernoemd naar de wereldexpo van 1958, waarbij een deel van dit duingebied werd ingericht als park of dorp voor de tentoonstelling.

Vroeger was het gebied een waterwinningsgebied waardoor het als duingebied bewaard bleef. In 1954 kwam Carel Briels met het idee om er een recreatiegebied van te maken. De hoofdattractie was een dansende fontein. Helaas werd geen gebruik gemaakt van duurzaam materiaal waardoor dit na het slechte weer in de zomer van 1958 vernield werd.
Nu beschikt Duinbergen over een park van 7ha met een mooie balans tussen een bos en het vroegere landschap.

De oorspronkelijke duingrasladen dreigden dicht te groeien door de duindoorn en Amerikaanse vogelkers. Om dit te vermijden zijn de plaatselijke verenigingen voor natuurbehoud in 1987 gestart met werken voor het behouden van de natuur. Deze werken zorgden voor een beheersovereenkomst tussen Natuurpunt Knokke-Heist en de gemeente. Het park kreeg in 2020 ook officiële erkenning als natuurreservaat, mede dankzij de zeldzame planten die je er terugvindt.

Het park is nu vrij toegankelijk voor het publiek, waar je kunt wandelen en genieten van de natuur. Daarnaast is het ook mogelijk een geleide wandeling te boeken met een ervaren wandelgids.


Contact info
Park 58