s
Het favoriete plekje van onze gastvrouw Roxanne Schot is het Groote Gat.

Het Groote Gat ligt ten Zuid-Oosten van Oostburg en bestaat uit een grote kreek, omringd door rietvelden, struiken, hagen, knotbomen en nat grasland. Dit zorgt voor een afwisselend landschap waar verschillende zeldzame broedvogels leven.
De kreek in het Groote Gat was ooit onderdeel van een uitgebreid krekensysteem dat in verbinding stond met het Zwin. Het Groote Gat is een restant van de Brugsche vaart. Deze vaart werd tussen 1501 en 1505 gegraven om de verzanding van het Zwin tegen te gaan, maar het beoogde effect werd niet bereikt.
Sinds 1604 maakte het Groote Gat deel uit van de Linie van Oostburg, een onderdeel van de Staats Spaanse Linies. Forten die deel uitmaakten van de Staats Spaanse Linies zijn nog steeds terug te vinden in het landschap. Tijdens de Tachtigjarige oorlog kreeg het Groote Gat wel een strategische functie; het water vormde de grens tussen de Staatse en de Spaanse troepen. Tegenwoordig is het natuurgebied eigendom van het Zeeuwse Landschap. Dit natuurgebied is ook bekend voor de aanwezigheid van Groeiende stenen; deze door mosdiertjes ontstane kalkafzettingen komen voor in het brakwatergebied.
Contact info
Het Groote Gat