s
Camping Den Molinshoeve
04-05-2024
“Onze gasten kiezen bewust voor onze camping; de sfeer is hier rustig en relaxed. De plekken zijn ruim, zodat ze niet het gevoel hebben op elkaars lippen te zitten. Je ziet dat mensen bewust kiezen voor onze streek, met name ook vanwege de vele mogelijkheden voor uitstapjes en fietstochten. Wij spelen hierop in door onze gasten gericht te informeren. Natuurlijk komt onze kennis van de omgeving daarbij van pas. Hier in de streek zijn nog best veel ‘verborgen schatten’ en wij helpen graag deze te ontdekken. En passant kunnen ze dan ook paptaarten meenemen voor bij de koffie, heerlijk met een beetje bruine suiker erop!” 

Jolanda van de Vijver is opgegroeid op camping Den Molinshoeve. In 2010 nam zij samen met haar man Alex deze camping over van haar ouders. Wie denkt dat dat een voor de hand liggende keuze was, heeft het mis. Met een HBO-diploma Verpleegkunde op zak, werkte zij lange tijd in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Alex, eveneens Zeeuws-Vlaming, heeft een HTS-diploma en reed voor zijn werk door heel Nederland. “We hebben een poos in Barendrecht gewoond, ook toen we al kinderen hadden. Pas toen de oudste naar de basisschool ging, zijn we terug naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisd. We gunden onze kinderen het plezier van wonen in deze streek, met genoeg ruimte, strand en familie in de buurt. Doordat mijn ouders een stapje terug wilden doen, ging het idee van overname steeds meer leven. Uiteindelijk hebben we in 2010 de knoop doorgehakt.” 
 
Derde generatie op de camping 
Jolanda is de derde generatie die op het bedrijf actief is. Haar opa en oma kwamen voor de oorlog op deze boerderij aan de Strengweg in Retranchement te wonen. Met de groei van het toerisme besloten zij eind jaren zestig een veldje vrij te maken voor caravans. “Dat werd steeds een beetje meer, maar altijd in combinatie met het boerenbedrijf. Mijn ouders namen de boerderij en de camping over en bouwden deze verder uit. Inmiddels hebben we nu 90 plaatsen. Daarmee zijn we geen mini-camping, maar is onze omvang nog steeds bescheiden”, vertelt Jolanda. Zij is dagelijks op de camping in de weer, terwijl Alex ook nog drie dagen per week elders werkt. “Als je een camping vrijwel met z’n tweeën runt, heb je een sterk netwerk nodig. Wij werken daarom nauw samen met lokale hoveniers en installateurs. Bewust kiezen voor regionale toeleverancier en dienstverleners vinden wij belangrijk. Zo hebben we voor de zonnepanelen bewust gekozen voor een plaatselijke firma in plaats van een landelijke aanbieder. Zo zorgen we ervoor dat het hier niet alleen goed recreëren is, maar hebben we ook oog voor een goede woon- en leefomgeving voor de eigen bewoners.” 

Oog voor wat groeit en bloeit 
Camping Den Molinshoeve biedt jaarplaatsen voor chalets, toeristische kampeerplaatsen en enkele seizoensplaatsen. “Onze kracht is dat we kleinschalig en gemoedelijk zijn. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor comfort. We hebben luxe sanitair en bieden onze gasten daarmee ook gemak. Geen gedoe met muntjes of het opladen van kaarten dus. Ons vernieuwde toiletgebouw heeft bijvoorbeeld regendouches. De gasten zeggen weleens: het is hier luxer dan thuis. Dat is leuk om te horen, zeker omdat daar ook een stuk waardering uitspreekt. Om die reden blijven we investeren in comfort en gemak”, legt Jolanda uit. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke leidraad. Zo hebben ze gekozen voor ledverlichting, zijn er laadpalen voor elektrische auto’s, heeft het sanitair thermostaatkranen, is het vernieuwde toiletgebouw extra geïsoleerd en zijn recent zonnepanelen gelegd. “We hebben twee sanitair gebouwen. Het oudste gebouw willen we renoveren, maar ook dat doen we heel bewust. Als we materialen kunnen hergebruiken, zullen we dat zeker doen.” Wie goed op de camping rondkijkt, ziet nog veel meer. Zo is er een mooi insectenhotel, is er opvallend veel groen, een fraaie bloemenstrook en wordt de voormalige drinkput voor de paarden inmiddels bevolkt door kikkers en salamanders. “We hebben nadrukkelijk oog voor wat hier leeft en willen daar ook graag voor zorgdragen.” 

Goed wonen en werken  
Jolanda kijkt ernaar uit om tijdens de ‘Inwonersdag Recreatie West Zeeuws-Vlaanderen’ op zaterdag 25 mei a.s. de inwoners uit de eigen streek te mogen begroeten in plaats van gasten van elders. “Ik vind het leuk om te vertellen hoe deze camping is ontstaan, om te laten zien hoe alles eruit ziet en om uit te leggen hoe het er hier aan toe gaat. Ik ben overtuigd van de meerwaarde van toerisme voor West Zeeuws-Vlaanderen. Dit is zo’n mooi gebied, dat het logisch is dat hier mensen op af komen. Recreatiebedrijven hebben daarin naar mijn idee een spilfunctie, omdat wij weer andere bedrijven nodig hebben om onze diensten te kunnen aanbieden.” 
Contact info
Camping Den Molinshoeve
Strengweg 2 RETRANCHEMENT

Anderen bekeken ook:

Sold Antiques
Sold Antiques
De Houttuynen
De Houttuynen
B&B de Weegbrug
B&B de Weegbrug