s
Mini-camping De Couter
11-05-2024
“Ik ben geworteld op deze plek. Het is moeilijk voor te stellen, dat ik hier niet meer zou wonen. Om die reden ben ik er trots op dat we deze boerderij in stand hebben kunnen houden. Trots ben ik ook op alle terugkerende gasten. Je bouwt een band met hen op. Zij komen om hier van de natuur te genieten. Leuk is dat ik ‘Gastvrouw van de Zwinstreek’ ben. Daardoor kan ik van alles over de streek vertellen en ken ik veel adresjes, van souvenirshop tot hotel, van musea tot restaurant en van fietsverhuur tot ijssalon.”  

Mathilde Buysse-Vercouteren startte samen met haar man Peter mini-camping De Couter in  Retranchement. Deze vind je op een prachtige, rustige plek aan de Groeneweg, vlakbij het Zwin. “Mijn ouders hadden een boerderij op het dorp. Omdat ze daar niet konden uitbreiden, verhuisden ze in 1966 naar deze plek. Ik ben hier geboren. In 1996 namen Peter en ik de boerderij over. Toen startten we ook direct de mini-camping met vijftien plaatsen, naast het boerenbedrijf.”  
 
Intensief samenwerken 
In de eerste periode was het hard werken. Peter en Mathilde hadden allebei een baan naast het werk op de boerderij en mini-camping. Toen na twee jaar hun eerste kind werd geboren, stopte Mathilde met buitenshuis werken. “In 2008 besloten we uit te breiden met tien extra plaatsen op de camping en een nieuw toiletgebouw. In de periode tussen 2013 en 2015 openden we vier luxe vakantieappartementen in de voormalige landbouwschuur”, vertelt Mathilde. “Peter werkt nog steeds drie dagen per week elders, maar verder doen we echt alles samen. Voor hij naar zijn werk gaat, maken we samen de toiletten schoon en hij neemt ook al het maaiwerk en snoeiwerk voor zijn rekening. Je moet dit ook echt met z’n tweeën doen; waar mogelijk helpen we elkaar. Trouwens,  we zijn ook nog steeds actief op het landbouwbedrijf.”  
 
Uitzicht op de skyline van Cadzand  
Tijdens de ‘Inwonersdag Recreatie West Zeeuws-Vlaanderen’ op zaterdag 25 mei a.s. laten Mathilde en Peter hun bedrijf graag zien. De mooie, stijlvol ingerichte appartementen bijvoorbeeld, van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt op de skyline van Cadzand. De architect wees hen terecht op het mooie Noorderlicht. “ Elk vakantieappartement heeft een eigen thema, zoals De Zwinkokkel of De Hooiruif. Het kleurgebruik in de appartementen hebben we daarop aangepast. Verder hebben we overal foto’s van de streek opgehangen. Ik vind het erg leuk om de vakantieappartementen mooi en zorgvuldig in te richten.”  Mathilde en Peter laten tijdens de Inwonersdag ook graag zien wat ze doen op het gebied van duurzaamheid. “Zo hebben we een zonneboiler, zonnepanelen, zuiveren we ons eigen afvalwater en verzamel ik afval in onze eigen kleine milieustraat. Daar vertellen we graag over.”   
 
Rustzoekers 
Mathilde is als ‘Gastvrouw van de Zwinstreek’ recent weer op cursus geweest. “Het is leuk om mensen een mooie vakantie te bieden. Het helpt dat je kunt adviseren over mooie tochten of slecht-weer-voorzieningen. Natuurlijk kan iedereen via internet heel veel zelf opzoeken, maar dat persoonlijke contact waarderen onze gasten. Onze gasten komen hoofdzakelijk voor de natuur en de rust en ruimte, die we hier hebben. Ze gaan erop uit, vaak te voet of met de fiets. De auto blijft hier soms een hele week staan.”
Contact info
Camping De Couter
Groeneweg 1 RETRANCHEMENT

Anderen bekeken ook:

Sold Antiques
Sold Antiques
De Houttuynen
De Houttuynen
B&B de Weegbrug
B&B de Weegbrug